Hírek

SZOBORÁLLÍTÁS ADYVÁROSBAN!

2017. november 29. 14:24

Sort került Adyvárosban a Kodály-emlékév alkalmából a Kodály Zoltán úton a Nyitott ritmus (kottát ábrázoló) szobor avatására. Adyvárosban 20 éven át nem volt szoborállítás, ebben a ciklusban elindult egy program, hogy az egyik legsűrűbben lakott városrészbe is kerüljenek ki újra köztéri alkotások, hiszen a korábbiakban, sok évvel ezelőtt volt erre példa (Móra és Fekete Iskola előtt vagy Ady domb) Tavaly kikerült Kelemen Zénó szobra az adyvárosi tóba, mely az ország első vízen lévő köztéri alkotása, illetve az ország első üvegmozaik szobra a Kuopio parkba, mely Botos Péter alkotása. „Győr a kortárs művészet egyik legnagyobb fellegvárává vált” – emelte ki beszédében Borkai Zsolt polgármester és elmondta, a Halmi-Horváth István képzőművész tervezésével és Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész kivitelezésével elkészült alkotást a Kodály-emlékév alkalmából állíttatta az önkormányzat. A Kossuth-díjas népzenekutató, zeneszerző, oktató, világhírű zenetudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és elnöke halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója a 2017-es év, így adott volt, hogy a róla elnevezett utcában legyen egy olyan alkotás, ami hozzá kötődik. Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, Győr pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, s bátran felvállalja a kortárs alkotásokat. Hozzátette azt is, hogy Képviselőként 7 éve elkezdődött az utak, az iskolák, óvodák felújítása, a panelházak korszerűsítése, a közvilágítás fejlesztése és sok egyéb beruházás milliárd feletti értékben, de a kultúrára is áldozni kell! Emellett sor került zöldterület rendezésére is, illetve rendőrségre bekötött kamera is van és esti világítást is kapott a szobor.

ADYVÁROS TÁBLA ÉS ZÁSZLÓK ÁTADÁSA

2017. november 09. 08:55

Újabb látványossággal gyarapodott Adyváros. Az elmúlt években jelentős fejlesztésekkel megszépített Adyvárosi tó Pláza felőli oldalán világító betűkön jelenik meg a városrész neve. Az objektumot közelében két zászlótartó oszlop is készült. Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője a magyar és a győri lobogó felhúzásával adta át hivatalosan a világító feliratot. Az Adyvárosban élők kedvelik lakóhelyüket, amit az is jelez, hogy a városrész tavaly egy országos internetes újság szavazásán elnyerte az ország legjobb lakótelepe címet. A világító betűsor kihelyezésének célja tovább erősíteni a lakosság lokálpatriotizmusát és egyúttal kiváló látványosságot és kedvelt fotózási helyszínt biztosítani a városrész legszebb helyén, a tóparton.

 

JÁTSZÓTÉR FEJLESZTÉSEK

2017. november 06. 09:12

Az őszi szünetre időzítve Adyváros több játszótere is megújult és újabb játékokkal gyarapodott – számolt be róla Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője. Az adyvárosi tó partján lévő, rendkívül népszerű várjátszótér mellett található egy kisebb játszótér az Ifjúság körút 83.szám mögött, melynek területe körbe lett kerítve táblásított kerítéssel, így a gyermekek védett, zárt helyen tudnak játszani, hiszen egyik irányból parkoló van, a másik irányból pedig kutyafuttató, így a kutyusokkal sétálók és a játszótéren lévő békésen el tudnak különülni egymástól. Erre korábban több lakossági kérés is érkezett. Bónuszként a játszótérre kikerült egy darab egyensúlyozó lépegető és egy Abakusz eszköz fémvázon, mely kitűnően segíti a gyermekek logikai és számolási képességeit. Továbbá egy új körforgó játékeszköz is várja a gyermekeket. Sor került újabb 2 pad és szemeteskuka elhelyezésére is. A Kodály Zoltán út és az Ifjúság körút közti nagy zöldterületen pedig felállításra került egy hárompályás csúszda, illetve a homokozó fölé elkészült a leendő napvitorla oszlopozása is, mely majd jövő évben kerül ki, mivel szezonálisan lesz kint. Idén már ki lett helyezve egy napvitorla a Barátság Parki homokozó fölé is, ez is szintén lakossági kérés volt.

MÉG EGY GYŐRBIKE ÁLLOMÁS ADYVÁROSBAN!

2017. október 30. 08:36

Egy újabb GyőrBike állomással gazdagodott Adyváros! Ezúttal a tópart mellé került, közvetlenül a kerékpárút mellé, amely forgalmas útszakasz. Remélhetőleg sokan fogják használni, hiszen itt a közelben a soklakásos nővérszálló, a sokfajta kikapcsolódási lehetőséget nyújtó tópart, illetve bevásárlóközpontok is. Tavaly a Kuopio Park mellé került állomás, korábban pedig a Kórházhoz és a Barátság Parkhoz, így rendkívül jól ellátott Adyváros a GyőrBike állomásokat tekintve!

NAPVITORLA KIHELYEZÉS

2017. szeptember 19. 07:30

A Barátság Park játszóterének homokozója fölé kikerült a lakosság által kért napvitorla. Radnóti Ákos, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy kérés érkezett be hozzá nemrég, s ő vállalta, hogy intézkedik a témában, így a gyerekek napsütés esetén árnyékban tudnak játszani, illetve kisebb eső esetén is ideális. Elmondta azt is, hogy a parkban idén már kicserélték az egyik műfüves focipálya burkolatát, a lábteniszpályáét is, illetve napvitorla került ki a tömegesen használt fitnesspark fölé is, így jelentős fejlesztések mentek végbe idén is. Időjárás függvényében a napvitorlák a homokozónál és a fitnesz parkban is kb.október elejéig maradnak kint, s természetesen a jó idők beköszöntével újra visszakerülnek.

TOVÁBBI PADOK AZ ADYVÁROSI TÓNÁL!

2017. szeptember 12. 08:00

További 7 paddal gazdagodott az adyvárosi tó környezete, melléje 3 szemeteskuka is kikerült. Radnóti Ákos a körzet képviselője elmondta, hogy lakossági kérés volt, hogy az árnyékosabb részre is kerüljenek ki padok, illetve a most felújított sportpálya is indokolta a kihelyezést, hiszen a padok a pálya mellé is kikerültek, így onnan is figyelhető a pálya. Elmondta azt is, amikor képviselő lett 2010-ben a tónál mindössze 4 db pad volt, s a minden évben történő fejlesztésnek köszönhetően most már több, mint 70 pad van a környéken, így megfelelő körülmények között lehet pihenni.

ÚJ SZOBOR ADYVÁROSBAN!

2017. szeptember 01. 09:20

Újabb köztéri alkotással gyarapodott Adyváros! Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy a tavaly átadott, adyvárosi tóban megtalálható ország első úszó szobra, melyet Kelemen Zénó készített el, most egy újabb kortárs alkotással, Botos Péter: őrszem műve került ki a Kuopio parkba, mely Magyarország első köztéri geometrikus üvegszobra. Az izgalmas alkotás minden napszakban mást mutat, ahogy az üveg és a fény játéka változik, különösen este érdemes megnézni a világításnak köszönhetően még látványosabb alkotást.

EGY ÚJABB TELTHÁZAS TÓPARTY!

2017. augusztus 21. 15:11

Ezúttal is óriási siker volt az adyvárosi Tóparty! A megszokott reggeli ébresztővel indult a nap, amikor is a TÉTI Fúvószenekar vonult végig a városrészen, majd elindultak az ingyenes programok: légvár, kisvasút, lovaskocsikázás, kézműves-játékok, pónilovaglás, közben mér gyermek-és felnőtt koncertek. Sort került este a rajzverseny díjainak az átadására, majd Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, a rendezvény megálmodója átadta a Városrész Szolgálatáért díjat Korsós Györgyné részére. Utána Soltész Rezső adott remek hangulatú koncertet, majd következett Szikora Róbert és az R-GO, akiknek az adyvárosi teltházas fellépése újra felejthetetlen pillanatokat okozott mindenkinek. Jövőre folytatás!

SZOMBATON IV. TÓPARTY!

2017. augusztus 03. 14:52

Immár IV.Tóparty Adyvárosban Szikora Róberttal és az R-GO-val, előtte Soltész Rezsővel, napközben további gyermekkoncertek és ingyenes programok: légvár, kisvasút, omnibuszos utazás, pónilovaglás, ügyességi játékok. Várunk mindenkit szeretettel!

FEL LETT ÚJÍTVA A TÓ MELLETTI FOCIPÁLYA!

2017. augusztus 01. 12:33

Megújult Adyvárosban a l-es számú tó és a várjátszótér között található kispályás futballpálya. A létesítmény töredezett, elhasználódott aszfaltburkolatát korszerű, rekortán borítás váltotta fel, melyen biztonságosan, a korábbinál lényegesen kisebb sérülésveszéllyel lehet sportolni. Felújították a kapukat, labdafogó hálót szereltek fel, kicserélték a megrongálódott, dróthálós kerítést, ezentúl stabil és tartós táblás kerítéselemek veszik körbe a területet, amely így zárhatóvá is vált. A pálya eddig nem volt megvilágítva, most reflektoros megvilágítást is kapott. Minden nap reggel 8 órától 22 óráig használható. Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy folyamatosan újítják meg a területen található elhasználódott sportpályákat, hiszen nemrég került sor egy új utcai hat palánkos kosárlabdapálya átadására a korábbi egy palánkos helyett a Móra Iskola közelében, illetve a Barátság parki műfüves pálya burkolatának cseréjére. Emellett új sportos létesítményeket is létrehoztak, hiszen a Barátság parkon belül működik egy éve a kültéri fitness park is.

SZOBORFELÚJÍTÁS ADYVÁROSBAN!

2017. június 30. 09:31

Az Adyvárosi Móra Iskola előtti téren áll Bak Imre felhők című alkotása, mely az 1976-os átadás óta nem került felújításra, s nem volt méltó állapotban. Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője kérésére sor került a felújításra, a Rómer Múzeum együttműködésében, s az eseményen megjelent a művész is, aki azóta már Munkácsy-és Kossuth díjas és a Nemzet Művésze lett. Elmondta, hogy akkor is bevállalt a rendszer ilyen újszerű és kortárs alkotást, noha nem volt könnyű, akkoriban, s büszke rá, hogy fel lett újítva. Radnóti Ákos elmondta, sokan nem is tudták, hogy Adyvárosban egy ilyen híres és elismert művész alkotása van, s hozzátette, hogy az önkormányzat továbbra is támogatni fogja a kortárs művészetet, hiszen nem lehet minden egyhangú és be kell vállalni az újszerű dolgokat akkor is, hogyha néha a lakosság számára ezek a művek kevésbé érthetőek, de lám itt az ékes példa, hogy akkoriban amikor elkészült, ki gondolta volna, hogy a művész ilyen szintű és rengeteg elismeréssel teli pályafutást fut be és ez megtörtént és a mostanában átadott, értékes kortárs alkotások és művészeik is hasonló karriert futhatnak be és ezáltal a város és Adyváros is gazdagodik új műalkotásokkal.

BARÁTSÁG PARKI NAGYSZABÁSÚ FEJLESZTÉSEK!

2017. június 22. 07:48

Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője számolt be a Barátság Park idei nagyszabású fejlesztéseiről felújításáról. Elmondta, hogy öröm számára, hogy a 2009-ben átadott parkban folyamatosak a megújítások, tavaly kültéri, ingyenes használható fitnessparkot is átadtak, illetve Adyvárosban múlt héten hatpalánkos kosár-és streetballpályát, illetve már zajlik a tó melletti aszfaltos sportpálya felújítása is rekortán borításra és új kerítésre cserélve, így igazán sok sportos fejlesztés zajlik itt. Hajszán Gyula önkormányzati képviselő, labdarúgó magyar bajnok, sokszoros válogatottal együtt számoltak be a műfüves pályák felújításáról.

KÖZLEKEDÉST SEGÍTŐ TÜKÖR KIHELYEZÉSE

2017. június 19. 09:21

Apróság, de még is fontos, mivel lakossági kérés volt és segítheti a közlekedés biztonságát. Kikerült egy olyan tükör az Ifjúság körút 97-nél,a  tó parkolójából való kihajtóval szemben, ami segítheti a kikanyarodást, mivel eléggé veszélyes ez a szakasz. Radnóti Ákos, a körzet képviselője elmondta, hogy az Útkezelő Szervezetet kereste meg a kéréssel, aki kihelyzte a tárgyat, s a kérése az, hogy mindenki körültekintően vezessen itt, most már talán könnyebb lesz ennek is köszönhetően a kikanyarodás, persze ha nem lenne tükör, akkor is a kresz-nek megfelelően, körültekintően kellene vezetni, de most ez javíthatja a helyzetet. Elmondta azt is, hogy több ilyet kirakrak már az évek alatt itt a környéken.

ÁTADTUK A STREETBALL-ÉS KOSÁRPÁLYÁT!

2017. június 16. 07:40

Az adyvárosi Kodály Z. utca mögötti zöldterületen, a korábbi romos, elhanyagolt terülten, ahol egy db kosárpalánk állt töredezett burkolatú felületen, most 6 db palánk került ki, hosszában teljes méretű kosárpálya készült el, keresztben pedig 4 palánkon lehet játszani a streetballt! Az ünnepélyes átadáson Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet képviselője méltatta a beruházást, így a városrész a Barátság Park után, ami tavaly egy új köztéri és ingyenesen használható fitness parkot is kapott, most újab sportfejlesztéssel gazdagodott!

TRAFÓHÁZ LEFESTÉSE

2017. június 13. 14:53

Radnóti Ákos alpolgármester a körzet önkormányzati képviselőjének többszöri kérése után az E-ON lefestette a Vezér u.-Szabolcska u.sarkán található trafóházat, amit csúnyán összefirkáltak graffitivel. Radnóti Ákos elmondta, hogy több ilyen graffiti eltávolítására is sor került a körzetében a közelmúltban is(például a Kodály Z.u. mögötti Rendőrségnél), s a jövőben is ezt mindig megteszik, remélhetőleg az elkövetők meg ebben a műfajban is gyenge tehetségüket másban élik ki, ami hasznosabb.

HÍNÁRGYÉRÍTÉS A TÓNÁL

2017. június 06. 13:10

Minden évben, ütemezés szerint többször is megtörténik az adyvárosi tó hínár-és nádgyérítése. Radnóti Ákos a körzet képviselője elmondta, a tó és környékének többszöri felújítása-és megszépítése után erre minden évben odafigyelnek, most is kaptak aggódó telefonokat, hogy megnőtt a hínár, de nincs miért aggódni. Egyrészt azért, mert a tavakban mindig van és lesz is vízinövényzet, másrészt, ha túl megnő akkor meg a program szerint többször is gyérítik, így lesz ez még idén többször is!

14 ÚJ PARKOLÓHELY AZ IFJÚSÁG KÖRÚTON!

2017. június 01. 09:29

Adyvárosban szinte minden évben történ valami a parkolás fejlesztés területén. Tavaly év végén és ez év elején az Ifjúság körút 65-69. mögötti területén történt fejlesztés: tavaly év végén 12, idén folytatva a munkát további 14 új parkolóhely jött létre a meglévő terület átalakítása és a közművezetékek korrekciója révén. Az Ifjúság körúton és környékén néhány év alatt közel 100 új parkoló létesült! A tó felől elindulva az utca közepe felé, az épületek mögött folyamatos a fejlesztés minden évben. Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, itt is sok lakossági kérés érkezett be, ezért is döntöttek újak megépítéséről, de a zöldterület sem szeretnék, ha túlzottan csökkenne, ezért ésszerű fejlesztésekre van szükség, s nem tudnak minden igényt kielégíteni, mivel zöldterületekre is szükség van, ezekhez is ragaszkodunk. Hozzátette, hogy a többi képviselő is dolgozik a maga körzetében a fejlesztéseken.

 

PRO URBE DÍJAT KAPOTT AZ ADYVÁROSI MÓRA FERENC ISKOLA!

2017. április 28. 07:58

A város legrangosabb kitüntetésének egyikét a PRO URBE GYŐR díjat kapta meg az Adyvárosban található, 44 éve működő Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium! Ebből az apropóból egy ünnepséget rendeztek az iskolában, ahol nem csak a jelenlegi tanárok és diákok, hanem a korábbi pedagógusok, igazgatók, s jeles volt egykori tanulók is részt vettek. Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, ezzel a díjjal olyan neves "körbe" került az intézmény, mint a 200 éves Révai, a 100 éves Kazinczy vagy Nádorvárosi Iskola, azaz igen jelentős tradicionális iskolák mellé, akik szintén megkapták azt a jeles kitüntetést. Hozzátette azt is, hogy nemrég választották meg Adyvárost az ország legjobb lakótelepének egy országos, internetes szavazáson, s most a városrész egy újabb rangos elismerést kapott.

KOSÁR-ÉS STREETBALLPÁLYA ÉPÜL ADYVÁROSBAN!

2017. április 18. 08:34

Egy újabb adyvárosi fejlesztés, körülbelül 35 millió forintból, világszínvonalú szabadtéri kosárlabdapályát és streetball pályákat építenek a Kodály Zoltán utca mögötti, korábban elhanyagolt területen. Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet egyik képviselője elmondta, előtte is egy darab és nagyon rossz állapotú streetballpálya volt itt egy palánkkal, töredezett betonos felülettel, veszélyes kerítésekkel, ezeket most mind felszámolták és helyette épülhet egy teljes méretű kosárpálya, korszerű rekortán borítással, és keresztbe pedig 4 darab streetballpálya. A munkák már el is indultak, a tervezett befejezési határidő pedig legkésőbb június eleje. A sportos beruházás TAO-s pénzekből és önkormányzati forrásból készül.

ISMÉT SZOBORRAL GAZDAGODOTT ADYVÁROS

2017. április 07. 11:30

Újabb köztéri szoborral gazdagodott Adyváros! Az avatóünnepségén Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elmondta: emlékezetes pillanat a 3 győri folyó egyesülését ábrázoló szobor leleplezése, hiszen ebben a városrészben nem volt jellemző korábban köztéri alkotások elhelyezése. „Tavaly adtuk az ország első úszó szobrát, Kelemen Zénó Munkácsy-díjas művész Csapásirány című alkotását, mely a mai ünnepségen is remek hátteret nyújt” - mutatott a tóban úszó szoborra és hozzátette, szeretné, ha gyakrabban adhatnának át köztéri alkotásokat, hiszen a városrész e tekintetben elhanyagolt volt, előtte évtizedeken át itt nem volt jellemző. Hangsúlyozta, természetesen fejlesztésekre is szükség van. „A tavat rendbe tettük, a zöldterületeket rendeztük, játszótereket építettünk, a sportpályát pedig fel fogjuk újítani” - sorolta a számos fejlesztést, melynek magvalósulása után most méltó helyre kerülhetett a szobor. Radnóti Ákos elárulta, még idén számíthatunk egy újabb köztéri alkotás átadására Adyvárosban, s további meglepetéssel is készülnek a városrészben élőknek. Fontosnak tartotta azt is kihangsúlyozni, hogy meghagyták a művészi szabadságot, az alkotóra bízták, s fontos az is, hogy egy alkotást körültekintően értékeljünk, hiszen van akinek tetszik majd van akinek nem tetszik, de a művészi értéket nem ez határozza meg. Külön kiemelte azt is, hogy fiatal alkotóművész első köztéri szobráról van szó, aki 3 hónapig dolgozott rajta lelkesen, s dicséretes a fiatal generáció támogatása is. Külön megköszönte a szobrot adományozóknak, hiszen nagylelkű felajánlásból készült a szobor, s nem közpénzből kellett állni, s fontos ezt is hangsúlyozni, mert egyes idióta véleményformálók, a fotelben otthon üldögélő kommenthuszárok itt is előre fel lesznek készülve arra, hogy ahol csak lehet arról beszéljenek mocskolódó stílusban, hogy mennyibe került ez, mennyi adófizetői forintból kellett megcsinálni és miért nem lélegeztetőgépekre költik, stb.

 1  2 [3] 4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21